MavarBG

  • 06-07-2022, 22:02:02
  • Добре дошъл/дошла, Гост
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Мави новини:

Искате да изразите мнението си. Имате желание да го споделите с другите, моля участвайте във форума! За да имате достъп до разделите и функциите, недостъпни за гостите ТРЯБВА да се регистрирате.

Автор Тема: Управление с фотошоп  (Прочетена 1360 пъти) сподели РјРµ

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Brovko

  • VIP
  • Потребител
  • *****
  • Публикации: 116
Управление с фотошоп
« -: 12-07-2012, 18:10:50 »

Иронията в българския народ е начин за дистанцирането му от политиците. Това също е вид решение. През тоталитарно време имаше много вицове за властта, които се разказваха тайно и смехът беше кратък наяве и дълъг насън (за да не чуе политическата полиция). Днес вицовете се прехвърлиха във Фейсбук.

Ако учените от Церн не бяха открили Хикс бозона, виновна щеше да бъде Тройната коалиция. Сигурно затова побързаха да съобщят, че са изнамерили частица, която може би е вратата към Бога. Сега се очаква Бойко Борисов да пререже лентата на Хикс бозона. Това сигурно си говорят хората в тия жеги, докато пият бира. Когато пламна пожарът на Витоша и по Нова телевизия отвориха телефон за мнението на зрителите, о, каква изненада. Почти всички, които се обадиха, иронично и доброволно докладваха, че вина за пожара най-вероятно носи Тройната коалиция, лично Станишев или по-добре Иван Костов, защото живеел в подножието на планината.

Ако предположим, че тези, които позвъниха, са 100%, то поне 70 от тях иронизираха ГЕРБ или открито недоволстваха от водената политика, а другите си задаваха смислени въпроси, без да показват пристрастия.  Има други телевизии и медии, в които използват "фотошоп" и там властта изглежда гримирана, нагласена, а действителността – прекрасна. Разбира се, че това, което се чува от хората, които не са фотошопирани, не може да има социологически заряд, но е много показателно. Количествените натрупвания (от горките оплаквания на премиера) вече дават качествени резултати (изобилие от ирония на избирателя, която със сигурност ще прерасне в наказателен вот). Когато и за цената на тока  вината се хвърли изцяло върху левицата и то с безкрайно закъснели аргументи, сякаш се мина някаква психологическа граница. Съпротивата в обществото се засили, а скоростта на протестите започва да става магистрална, правопропорционално на все по-голямото замазване на положението.

Всеки ден недоволни от нещо граждани правят опит да ги чуе властта. Омръзна им те да слушат и гледат. Хората не са чак такива будали, за да позволят темата енергетика да се фрагментира на гьолчета и перки. Всички са наясно, че АЕЦ "Белене", фотофолтаиците и всички други форми на алтернативна енергия са част от един общ пъзел.  Не може да говориш за ВЕИ-та и да пренебрегваш АЕЦ. Защото в крайна сметка цената на тока за гражданите са образува като сума от цената на всички тези източници на енергия. Това е голямата тайна на ГЕРБ. За цената на тока те говорят поотделно и така замъгляват собствената си политическа вина. То е все едно ако имаш слон пред себе си, да виждаш само опашката или само ухото му. Така се случва и с много други неща – с фантастичните цени на лекарствата, с вкараните във фризера пенсии, с (не)защитата на българската гора, с (полу)лечението на тежко болните деца, с (не)спасяването на онкоболните, с фалита на малките фирми. Не може за всичко това да е виновна предишната власт или хан Аспарух. Останаха да висят със страшна сила във въздуха въпроси за евентуални интереси на ключови хора от ГЕРБ в зелената енергия. Ако няма такива, трябваше някой да излезе и да обясни. Ако има – пак трябваше да даде отговор. Мрънкащият министър не може да се справи с тази управленска задача.

Лицата на ГЕРБ загубени между фотошопа и реалността, също както и политиката им
Хората виждат, мислят, преценяват, пък кажат нещо иронично, да се засмеят. В това е голямата надежда. Проблемът е, че българите обикновено виждат това, което е назад, зад гърба им. Не виждат ясно напред, защото няма много за виждане. Липсата на реални политически конкурентни и политически алтернативи е най-голямото престъпление на прехода. Сега отново сме в същото положение. Чуваме оправданията на ГЕРБ в минало време (отпреди 2009 г.) и виждаме как се роят нови партийки, а на файтоните им са се покачили познати лица и махат въодушевено "елате с нас към светлото бъдеще". Тези са същите като онези, които Бойко Борисов сочи с пръст вече три години. Старите муцуни го ожесточават. Но… на следващите избори пак ще се гласува за най-малкото зло, а не за най-добрия. И отново наказателният вот ще излъчи управляващото мнозинство, а не дадените (с гаранция) обещания. Кой днес може да обещае нещо и да е 100% сигурно, че ще го изпълни. Никой, защото политическата ни система позволява след избора да има четири години безконтролна власт. Не е нормално за свикването на един референдум да са нужни толкова подписи, колкото за избирането на кмет на голям град. Хората са лишени от правото да имат мнение и да вземат решения.

Иронията в българския народ е начин за дистанцирането му от политиците. Това също е вид решение. През тоталитарно време имаше много вицове за властта, които се разказваха тайно и смехът беше кратък наяве и дълъг насън (за да не чуе политическата полиция). Днес вицовете се прехвърлиха във Фейсбук. Те не са толкова стилизирани, както по-рано, защото вече всичко е виц – като започнеш от президента и премиера, който в понеделник не си реже ноктите, но пък си има една госпожица с черпак, и свършиш с фотошопа на Цецка Цачева. Цялата държава е подвластна на фотошопа. Екатерина Велика пасти да яде.


Един анализ на Вероника Георгиева
Осъденият на смърт ВИ приветства...
 

Real Time Web Analytics