MavarBG

  • 05-05-2021, 23:45:30
  • Добре дошъл/дошла, Гост
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Мави новини:

Искате да изразите мнението си. Имате желание да го споделите с другите, моля участвайте във форума! За да имате достъп до разделите и функциите, недостъпни за гостите ТРЯБВА да се регистрирате.

Автор Тема: Компютърният BIOS остава в историята слез 2020 г.  (Прочетена 4243 пъти) сподели РјРµ

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Musko

  • Супер потребител
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 113

expand the original image
Познатият ни от поколения персонални компютри BIOS скоро ще бъде изпратен в златните страници на технологичната история, тъй като от 2020 г. Intel възнамерява да премине изцяло към UEFI интерфейс.

BIOS (Basic Input/Output System) е малък код, вграден в дъното на компютъра, който се занимава с неговото стартиране и включване. Той брои оперативната памет на машината, нейната хардуерна конфигурация, включените периферни устройства и др.

Този интерфейс е задължителна част още от времето на първото РС на IBM, наречено просто Personal Computer, от 1981 г., припомня Ars Technica. С пускането на процесорите от архитектурата Sandy Bridge през 2011 г. обаче РС хардуерът превключи на съвременния Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Днес този интерфейс вече е широкоразпространен и почти всички x86 системи идват с UEFI, а не с BIOS.

Intel възнамерява да направи UEFI стандарт и до 2020 г. и последните остатъци от BIOS ще изчезнат, отбелязвайки пълния преход към новия интерфейс. Така компанията се надява да освободи процесорите от някои традиционни ограничения, които им пречат да работят на максимална изчислителна мощност. Дори най-мощният и скъп чип - Xeon Platinum 8180M, който е с 28 ядра и цена 13 000 долара - също има античните 16-битови процесорни режими.
Мави форум
 

Real Time Web Analytics