MavarBG

 • 03-03-2021, 11:06:21
 • Добре дошъл/дошла, Гост
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Мави новини:

Искате да изразите мнението си. Имате желание да го споделите с другите, моля участвайте във форума! За да имате достъп до разделите и функциите, недостъпни за гостите ТРЯБВА да се регистрирате.

Автор Тема: Нашата България  (Прочетена 22165 пъти) сподели РјРµ

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Нашата България
« -: 29-11-2010, 10:51:04 »

СъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375

От птичи поглед България изглежда прекрасно. Можем да се гордеем с гледките. Това разказа пред Дарик пилотът Васил Вълков, изпълнителен директор на „Хели ер". Той е пилот на хеликоптер от 1983 година и е натрупал през годините 7000 летателни часа.

Опитният пилот призна, че не е имал възможност да лети с нюзкоптер и си пожела в най-скоро време да го направи. На Запад използването на нюзкоптер е много популярно в телевизиите и дано този вид дейност се развие и в България, каза Вълков.
DarikSky притежава единствения новинарски нюзкоптер в Източна Европа. Машината разполага с три камери, което дава възможност да се снима на 360 градуса, както и да се излъчва сигнал вътре в самия хеликоптер. DarikSky извършва авиационни услуги на правителствени и неправителствени организации и оперира с два вертолета Robinson R44 Raven II за корпоративни полети и полети за фотографиране от въздуха на територията на Европа през деня.С вертолетите могат да се заснемат от въздуха природни забележителности, исторически обекти, спортни състезания,и движението на автомобилите по наземната инфраструктура. Дава и възможност за предаване в реално време на събитията с коментар от въздуха.
Вертолетите могат да извършват патрулиране и наблюдение за повреди на електрически далекопроводи, тръбопроводи за газ и гориво. Вертолетите дават възможност за монтиране на различно оборудване, с което да се извършват геофизични изследвания, картиране и заснемане на земната повърхност, замерване на различни параметри на земната кора. Могат за кратко време да се извършват облитания на пожароопасни горски масиви и при наличие на пожар да се определи мястото и големината му, след което вертолетът да служи за координиране на наземните и въздушни операции за неговото потушаване.

Компанията, която пилотът Васил Вълков ръководи, обслужва мисии към ООН и работи със световната организация повече от 15 години. „Хели ер" изпълнява мисии в Судан от пет години към ООН и Световната организация по прехраната. Започнала е да трупа опит в тази дейност през 1990-1991 година с мисия в Ангола, а след това е работила в Сиера Леоне, Източен Тимур, Пакистан.


DarikNews.bg
СъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #2 -: 29-11-2010, 10:58:49 » 

 

 

СъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375Пътуване през есента? Евтино? Dnes.bg и NasamNatam.com ще ви покажат места, които може и да не намерите в лъскавите брошури, но със сигурност си струва да посетите.

Започваме с кътчетата в България, за които са достатъчни един уикенд и бюджет, допустим в условия на криза.Ловеч – Крушунски водопади

Ако някога сте чували приказни разкази за Крушунски водопади, по-добре елате на място да се убедите. На 34 км от Ловеч се намира китно селце с името Крушуна. Името му идва от вида сокол “коршун”, който се среща по тези места.

В южната част на селото се намира местността Маарата, включваща огромен скален масив и река Маарата, която образува феноменален водопад. В района има четири пещери – Бонинската (2753м.), Водопада (1995 м), Урушка (1600 м) и Горник (1080).

Пътечките в местността са тесни и екстремни, а наоколо има много места за пикник. За да се изкачите до водопада, ви трябва малко повече от час, с почивката и снимките стават два.

Тук можете да пояздите кон или да стреляте с лък. В района на Маарата има няколко гостоприемници. Можете да отседнете там или да отпътувате към близкия град.Кърджали – Вишеград

Ако пътувате в посока Кърджали, отделете време да се запознаете с Вишеградската крепост на 5 км югоизточно от града. Тя се намира на десния бряг на Арда и е разположена в местността Хисар Алтъ върху скалист връх, наречен Каменен харман.

Крепостта не е голяма, около 562 кв.м, но е много запазена и стените й са с височина 8 м. Построена е през ХІІ-ХІІІ в и името й произхожда от славянски – “висок град”.

Входът към крепостта е в най-източния край и е широк около 2 метра.Пещерата Вулвата

Уникалното тракийско светилище в района на Кърджали е причина да се запътите натам. То е с формата на женска утроба и се намира в местността на Дангърдък ая, в района на село Ненково.

Според археолозите светилището е свързано с култа към прераждането. Входът на древната пещера е изсечен между две скали.

От двете страни на пещерата личат тракийски погребални ниши, а около входа има следи от издълбани каменни легла. Пещерата е дълга 22 метра, а в дъното има олтар с формата на матка. Входът на пещерата е 15 метра.

Археолозите твърдят, че светилището край село Ненково може да се окаже цял обреден комплекс с площ от десетки квадратни километри.Смолян – Агушевите конаци

Най-големият феодален замък на Балканите са Агушевите конаци в смолянското село Могилица. Строени в продължение на 20 години – 1820–1840 г., за феодала Салих Ага, те представляват внушителна гледка и архитектурен паметник.

Зданието е затворено близо десет години и търпи различни преустройства. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Дворовете са общо три и във всеки има кладенец.

Конакът е много просторен. Таваните са оформени красиво, а стаите за господарите са светли, като във всяка от тях има камина и баня.

В момента музейната експозиция от вещите в къщата се намира в музея в Смолян. Сградата е обявена за паметник на културата и тече подготовка за обособяването й като туристически обект.Широка Лъка

Това китно смолянско селце е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Името му произлиза от старобългарската дума “лъка” – извивка, кривина.

Селото е известно с красивите си родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката.

Известни със своята строителна ловкост, широколъчани са създали прекрасно местенце с традиционна родопска архитектура – двуетажни къщи с вътрешно дървено стълбище и приветливи хазаи.Дяволският мост

На 10 км северозападно от град Ардино над река Арда се издига Дяволският мост.

Той е построен през 1515–1518 г. върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.

Мостът е с дължина 56 метра и височина, достигаща 800 м. Трисводест, с полукръгли сводове за оттичане на водата.

През 1984 г е обявен за паметник на културата. До него обаче може да се стигне по черен път с автомобил.
СъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Красивите върхове в България
« Отговор #4 -: 29-11-2010, 11:14:59 »

Планини и зеленина... За разлика от други, далеч по-урбанизирани кътчета на Европа, българските планини са съхранили своите природни богатства.

Красотата на природата не може да се измери по никакъв начин, най-добре човек сам да я види и преживее. Нашата държава може да се похвали с невероятни природни забележителности.

Места, които пожелаваме на всеки да види със собствените си очи, да усети мириса на свежия въздух и да се зареди с нова енергия!

Връх Баба, Етрополски дял на Стара Планина, 1787м

Витошкото плато между върховете Малък и Голям Резен, Черни връх, Селимица и Камен дел

Купена, Витоша

Рила над склоновете на Витоша

Изглед към връх Мусала, Рила, 2925м

Страшното езеро

Връх Голям Петел, Рила

Връх Ловница, Рила

Изглед към Бъндеришките езера от Муратов връх, Пирин

Митрово и Аргирово езера, Пирин

Стара Планина през есента

Връх Скакля, Враца

Централен Балкан сниман от самолет

Над Мелник
СъъъъСССС

Devil

 • Глобален Модератор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 361
Забележителни места в нашата България
« Отговор #5 -: 14-04-2011, 00:34:16 »

На територията на България забележителностите са безчет. Това са десетки крепости, манастири, църкви, паметници, антични светилища, архитектурни резервати, старинни къщи, природни феномени... Само за описването им поименно са нужни томове книги, какво остава, ако към тях се прикрепят и снимки.

Шипка

Вятърът духаше свирепо и всяко спиране го разгневяваше още повече. Как ли са се сражавали опълченците в този лют студ по едни цървули, с голи ръце срещу поробителите...

Топове в снега

Оръдията, с които опълченците са отбранявали Шипка от поробителите.

Димящи камъни

Стълбица е една от многото пещери разположени в Деветашкото плато, но определено се отличава от останалите. В слънчеви дни, около обед, мощен лъч пронизва входа и осветява вътрешността, която прилича на огромна летяща чиния.

Гложенския манастир в рамка от букови клони

Прекарах цяла нощ в очакване сутринта да бъда изненадан от мъгла стелеща се в ниското, а над нея да се извисява манастира. Мъгла имаше, обаче всичко беше под нея. За да бъде още по-завършена картинката, не спря да вали.

Изгубения храм

Освен богата на природни забележителности, водопади, езера, в обятията на Родопа са се гушнали и десетки селца с красиви параклиси и църкви. На път за Кръстова гора е село Борово. На хълма се извисява църква. Времето рязко се промени, в далечината отекват тътените от гръмотевиците.

Залез на Белоградчишките скали

Тръгнах по пътечка, която свършва в гората до висока скала. Изкатерих се и реших, че това е мястото и няма смисъл да губя оставащото ми време в проучване. Зачаках момента, наречен "Вълшебния час", когато светлината за кратко променя облика на заобикалящия ни свят.

Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан и обхващат район, дълъг 30 км. и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.

Дяволския мост рано сутрин

Надявах се на утринна мъгла преди изгрев в ниските части по поречието на Арда. Освен че мъглата беше във високото, изтървах и краткия миг на развиделяването. Постоянно прииждаха групи рибари, които се отправяха някъде навътре по реката.

Над Тракийската низина

Открита красота и в невъзможното...

Използваните снимки в публикацията са на Евгени Динев
Привет от АДА...

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Чирпански манастир "Св. Атанасий"
« Отговор #6 -: 01-05-2011, 10:07:23 »

Чирпанският манастир е разположен на хълм на брега на Стара река, близо до село Златна Ливада. Манастира отстои на 14 км от гр. Чирпан, на 53 км южно от Стара Загора и на 70 км източно от Пловдив.

Според научна експедиция проведена през 2004г. в околностите на с. Златна Ливада, Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. По време на социалистическия режим манастира първоначално е превърнат в овчарник от местното ТКЗС, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на 20в., самата Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира. Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003г. Манастирския празник се провежда всяка година на 2 май и тогава се провежда голям събор, на който се събират по няколко хиляди души.

Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексъ включва църква (възстановена в 1961г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840г., нови крила построени по желание на Людмила Живкова през 1979г. Над олтара в църквата е поставена иконата на св. Петка, като при едно от многобройните възкресявания на обителта през турско е издигнат и неин параклис - по-късно разрушен. Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболяваниия. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект.

В Чирпанския манастир се съхранява и препис от Реймското евангелие, което е подарено на обителта от наши художници.

Чирпанският манастир предлага настаняване, но е добре да се направи предварителна резервация, заради сравнително малкия брой места.

Близо до Чирпанския манастир на срещуположния бряг на Стара река, могат да се видят останките от стара римска крепост и пещера-постница обитавана в миналото от св. Атанасаий.


Bulgarian MonasteriesСъъъъСССС

Mavar

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 488
  • MavarBG
Планините в България
« Отговор #7 -: 08-10-2011, 17:55:10 »

<a href="https://forum.mavar.info/flash/Bulgaria.swf" class="new_win">http://forum.mavar.info/flash/Bulgaria.swf</a>

Беласица
Местоположение: Югозападна България

expand the original image
Беласица е планина в югозападната част на България. Тя е част от Осоговско-Беласишката планинска група. Понастоящем е поделена между Гърция (около 50%), Република Македония (около 30%) и България (около 20%). Общата площ на планината е 670 кв км.

Беласица се простира по посока изток-запад. Дължината и е 63 км, а средната ширина 7-9 км. На север Беласица граничи с долината на река Струмешница, на изток с Рупелското дефиле, на юг със Серското поле и на запад с Костуринската седловина. Най-високата и точка е връх Радомир (2029 m). Други високи върхове в Беласица са: Конгур или Голям Конгур (1952), Дебело бърдо (1951), Лозен (1898) и Тумба (1885), при който се събират границите на държавите България, Гърция и Република Македония. От всички върхове на билото се откриват чудесни панорамни гледки.

Северното подножие на планината, известно с името Подгорие е оформено от дебели наносни пластове, които задържат обилни водни запаси. В полите на Беласица са разположени редица села. Югозападно от Петрич на площ от 1312 хектара е разположен резерват Конгура в който са запазени естествени екосистеми от бук и питомен кестен.

През последните няколко години от почти непозната планина, Беласица се превърна в една от предпочитаните дестинации за пешоходен туризъм.


Витоша
Местоположение: Западна България, Софийска област

expand the original image
Витоша (стар паралелен вариант Витош) е планина в България. Най-високата й точка е Черни връх (2290 m). Така тя се нарежда на четвърто място по височина в България след Рила, Пирин и Стара планина.

На територията на планината се намира Природен парк Витоша, най-старият на Балканския полуостров. Транспортът от град София се осъществява с автобуси, кабинков лифт Симеоново и седалков лифт Драгалевци. Под Черни връх, в местността Алеко, се намира хижа Щастливеца, наречена така по прякора на Алеко Константинов — Щастливеца. За Златните мостове и Копитото шосето минава през Бояна. Оттам може да се стигне и до красивия Боянски водопад. В планината има добри условия за зимни спортове — ски, сноуборд, шейни и други, като сред най-известните писти са Стената, Синя писта, Зелена писта, Лалето (най-дългата), Заек и Ветровала. Работят няколко ски лифта и съоръжения — Романски седалков лифт (започва от Алеко и стига до подножието на Черни връх); има влек тип „котвичка“, който стига до Черни връх; Заек (влек тип „паничка“, който следва писта Стената); Лалето (3-местен седалков лифт, който следва писта Лалето) и други.

Планината е сред Стоте национални туристически обекта със своя първенец - Черни връх. Печатът е в трапезарията на станцията. Един от най-известните туристически маршрути на Витоша започва от местността Златните мостове, където има и много хижи и малки хотели. Природен парк Витоша е първия парк обявен на Балканския полуостров. Витоша се намира между Стара планина и Рило-Родопския масив и е единствената купеста планина в България. Билото на планината се образува oт разположените близо един до друг върхове Черни връх и Резньовете.

Заедно със самия парк е създаден резерват Бистришко бранище, който се намира на територията на парка. Този резерват по-късно получава статут на биосферен резерват и е един от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България. По-късно е създаден и втори резерват в парка - Торфено бранище Витоша се намира в непосредствена близост да столицата на Република България - София. Вследствие на това планината се е променила повече, от колкото другите български планини. През последните 500 години човека е повлиял значително на планината, основно изсичайки вековните гори, голяма част от които в момента претърпяват и естествен природен катаклизъм с характер на епидемия.

Във Витоша има голям брой малки водни източници, но единствената голяма река, която извира от планината е река Струма, която се влива в Бяло/Егейско море. Размерите и границите на парка са се променяли многократно след неговото създаване и в момента територията му е около 26 600 хектара. От тази площ близо 24 000 хектара са заети от горския фонд на Витоша. Заедно с обявяването на националния парк са обявении двата резервата - Бистришко бранище и Торфено бранище. В парка се намира и Боянския водопад, който е най високият на територията на планината.
На територията на парка се намира също и Драгалевския манастир, който има голямо историческо значение.


Лозенска планина
Местоположение:  Западна България, близо до гр. София

expand the original image
Лозенска планина е малка планина в Западна България. Намира се в непосредствена близост до София и Витоша, южно от Софийското поле. Западната и граница е очертана от Искърският пролом между Панчарево и Пасарел, югозападната - от яз. Искър. В подножието и са разположени селата Лозен, Герман, Долни Пасарел и Габра. От тях към главното било на планината са прокарани туристически маршрути, които в по-вечето случаи се дублират с почвени пътища и козарски пътеки, прокарани в миналото за стопански цели, използващи се и до днес. Най-популярни са маршрутите около вр. Половраг и Панчаревското езеро.

Пирин
Местоположение:  Югозападна България

expand the original image
Пирин е втората по височина планина в България след Рила (2925 м), а в рамките на Европа заема шесто място. Площта му е 2585 квадратни километра, тоест той е сравнително компактна малка планина, което се потвърждава и от голямата му средна височина - 1033 метра. Пирин е разположен в югозападния ъгъл на страната между долините на реките Струма и Места, между 41,2 и 41,9 градуса сев. ширина. На север граница с Рила е седловината Предел (1142 м), а на юг - Парилската седловина (1170 м), която отделя Пирин от планината Славянка. Разстоянието между тези две точки по права линия е 60 км, а посоката - от северозапад на югоизток. Максималната широчина на Пирин в перпендикулярна посока е 40 километра (от град Сандански до село Обидим). На изток от него е разположена планината Родопи, а на запад - Влахината, Малешевската и Огражданската планина. В полите му са оформени и няколко полета като Разложкото, Гоцеделчевското и Петричко-Санданското.

Пирин е много водна планина. Тя дава началото на голям брой реки, които принадлежат към водосборните басейни на Струма и Места. Те са сравнително къси, буйни и пълноводни, с голям наклон, поради което по тях се образуват множество скокове и бързеи. Има само един по-изявен водопад - Попинолъшкият, който е висок 12 м. Вододелът между тези два водосборни басейна минава по централното пиринско било.
По-важни реки, които се вливат в Места, са:
- Изток, която тече през Разложкото поле и в нея се вливат Глазне (формирана от реките Бъндерица и Демяница), Бялата река и др.
- Плешка река, чийто приток е Дисилица и която минава през село Добринище
- Безбожка река
- река Ретиже, която тръгва от Поповото езеро - реките Каменица, Брезница и Корпица

Най-голямото водно богатство на Пирин са красивите езера. На брой 176, те имат ледников произход, разположени са в малки и големи циркуси. Поради този си произход те са сравнително дълбоки, бистри, а поради височината - много студени. От високопланинските езера в България най-голямото пиринско езеро - Поповото е едва на четвърто място по големина след Смрадливото, Долното Рибно и Близнака в Рила. Освен това Поповото езеро е и най-дълбокото в Пирин, но остава на второ място след Окото в Рила. Пирин е на първо място само по най-високо езеро - Горното Полежанско (2710 м), разположено на един метър по-високо от Леденото под връх Мусала.

Най-големите и важни езерни групи са:

Попови езера - 11
Кременски езера - 5
Бъндеришки езера - 16 (заедно с Муратовите езера)
Василашки езера - 12 (заедно с Тодорините езера)
Валявишки езера - 10
Чаирски езера - 10
Влахини езера - 5
Малокаменишки езера - 20 (но от тях някои пресъхват)
Превалски езера - 4
Башлийски езера - 4
Типицки езера - 3
Има и много отделни езера,които не са част от езерни групи - Безбожкото, Даутовото, Синанишкото и други.

Пирин е извънредно богат на растения и животни. До момента са установени около 1300 вида висши растения, което е 1/3 от всичките познати в България, 320 вида мъхове и няколко стотин вида водорасли. Висок е процентът на локалните ендемити - растения, които се срещат само в Пирин. Те са 18 на брой - пирински мак, пиринска ливадина, пиринска мащерка, давидов лопен и др. Много ог тези растения са редки и защитени, но най-вече познатият на всички еделвайс, който се среща най-вече по Джамджиевите скали под Вихрен. Растителността е вертикално зонирана в три височинни пояса - горски, субалпийски и алпийски. Горският пояс е зает предимно от иглолистни дървета бял и черен бор, мура, ела, смърч и достига приблизително до 2000 м. Оттам нагоре до 2500 м следва субалпийският пояс, в който доминират храстите клек и хвойна, чиито размери намаляват с увеличаването на височината. Накрая идва ред на алпийският пояс, зает от треви, лишеи и мъхове, а на границата между двата в изобилие се среща черната боровинка. По-особена е растителността край водните басейни, където най-често могат да се срещнат представителина рода на острицата. Най-известното дърво в Пирин е Байкушевата мура, носеща името на откривателя си, лесничея Байкушев. Смята се, че тя на възраст над 1300 г., а приблизителните й размери са височина 24 м, диаметър 2,2 м. и обиколка 7,8 м.


Рила
Местоположение:  Югозападна България

expand the original image
Рила е планина в Югозападна България, част от Рило-Родопския масив, и е най-високата планина на Балканския полуостров. Най-високият връх на Рила, Мусала, със своите 2925 м е и най-високият на Балканския полуостров. В Европа Рила се нарежда на 6-то място по височина след планините Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиренеите и Етна. От планината извират реките Искър, Марица Места.

Предполага се, че името Рила идва от траките. Най-напред наричали планината Донука, Дунакс, Доунакс (затова римляните я нарекли Донукас монс), а по-късно Роула или Рила, което означава многоводна планина. Названието не е случайно — в Рила има към 200 езера и множество минерални извори в разломните зони (Сапарева баня, Долна баня, Костенец, Баня и др.). По билото на Рила минава Главният балкански вододел, разделящ водосборните басейни на Черно Егейско морета.

Средната надморска височина на Рила е 1487 м, а общата площ - 2629 км2. Тя е най-високата планина в Балканския Полуостров - с връх Мусала (2925 m). По-голямата част от високите върхове (2 500 - 2 700 метра надморска височина) имат алпийски изглед. Типичен пример за това е Мальовица. Останалата част, най-вече източна Рила представляват високопланински ливади.

В Рила са изворите на Искър, Марица и Места. Много притоци на тези реки и на Струма също извират в Рила - Бели, Леви, Прав и Черни Искър, Бяла и Черна Места, реките Белишка, Благоевградска Бистрица, Градевска, Изток, Рилска.

Рила е сред Стоте национални туристически обекта. Важни места за любителите на туризма, историята и природата са обектите връх Мусала, Скакавица, Седемте рилски езера, Рилският манастир, Девически манастир “Покров Богородичен”, Исторически музей - Самоков

Най-голямото по площ високопланинско (Второто Смрадливо езеро, 24 ха) и най-високо разположеното (Леденото езеро, 2709 м) езера на Балканския полуостров са в Рила. Освен Седемте рилски езера в нея се намират по-малко известните Вапски, Грънчарски, Джендемски, Казански (Казанчалски), Манастирски, Маричини, Рибни, Ропалишки, Скалишки (Реджепски), Урдини и Чернополянски (Карааланишки) езера.

Голяма част от планината е обхваната от национален парк "Рила", на територията на който се намират множество хижи и туристически пътеки. През Парка минават и два основни европейски туристически маршрута – Е4 и Е8. Възможности за пренощуване в Парка предлагат 17 туристически хижи с около 1500 легла, по-голямата част от които са стопанисвани от Български туристически съюз. Оформени са 8 главни входа на Парка. Поддържането на съоръженията за безопасност, зимната и лятната маркировка по туристическите маршрути са задължения на Дирекцията на Парка и с Български туристически съюз.В Парка се насърчава предимно пешеходния туризъм с цел ограничаване на негативното въздействие от престоя на много хора едновременно или за дълго време.


Родопи
Местоположение:  Южна България

expand the original image
Родопите е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия. Дължината и е около 220 - 240 км, а ширината до 100 км. Общата площ на Родопите е 18 000 кв. км, от които на българска територия са 14 571 кв км. В миналото планината е наричана и Славееви гори. представляват сложна система от различни по височина,дължина,ширина и посока ридове,дълбоки речни долини,тесни ждрела и вътрешнопланински котловини.За разлика от другите планини от Рилородопския масив Родопите не са заледявани през Ледниковата епоха и тук липсват острите зъбери,присъщи за Рила и Пирин.

Границата на Родопите с Рила и Пирин се очертава от долината на река Яденица, седловината Юндола,Аврамовата седловина,река Дрешенец и долината на река Места.Северните склонове на Родопите са значително по-стръмни от тези на юг,където планината плавно преминава в полетата на Беломорска Тракия. По особености в релефа Родопите се делят на две части - Западни (високи) и Източни (ниски). Границата между тези две части се очертава от реките Каялийка и Боровица. Западните Родопи обхващат територия от 8732 кв. км и по-високата част на Родопите.Средната им надморска височина е 1098 м, а най-високите точки са над 1800 - 2000 м.

Западните Родопи са по-голямата и по-високата част на планината. За разлика от Западните Родопи,релефът в източната част на планината е предимно нископланински и хълмист. Средната им надморска височина е едва 320 м. Планинските дялове в тази част на планината също са обширни, но значително по-ниски. В Западните Родопи, заради по-голямата надморска височина преобладава планински климат. Климатът там е смекчен от топлите въздушни маси, проникващи по теченията на реките. Това смекчаване на климата е по осезаемо в Източните Родопи, защото там надморската височина е по-малка и речните долини предлагат лесен път на по-топлия въздух от юг.

Реки: Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица

Язовири: Доспат, Широка поляна, Тошков чарк, Батак, Голям Беглик, Въча, Кричим, Кърджали, Студен кладенец
Смолянски езера

Голямото климатично и почвено разнообразие обуславят голяма растително разнообразие. На територията на планината са установени над 2000 вида висши растения, от които 90 са балкански ендемити и силно застрашени от изчезване видове. В ниските части на Източните Родопи горите отстъпват място на субсредиземноморските нискостеблени видове - вергилиев дъб, брекиня, габър, дива круша, драка, червена хвойна и др.

На височина над 800 м преобладават гори от обикновен горун, мизийски бук, габър, ясен, явор, шестил и др. В иглолистния пояс, който е развит предимно в Западните Родопи се срещат смърч, бял бор, черен бор, както и бук. На по-голяма височина преобладава храстовата растителност и алпийските ливади.

Туризъм
Ски-курорти: Пампорово, Цигов чарк

Минерални бани и спа-центрове: Велинград, Нареченски бани, Девин, Баните

Красиви местности: Юндола, Триградско ждрело, Чудните мостове, Белинташ, Дяволски мост (Ардино)

Пещери: Снежанка, Дяволското гърло, Ягодинска пещера, Ухловица

Християнски поклонически места: Бачковски манастир, Кръстова гора

Археологически обекти: Перперикон, Татул, Цепина, крепостта Устра, мегалитни и скални светилища Между Девин и Доспат се намира община Борино. Гьоз-тепе - прорицалището на Дионисий, Буйновското ждрело, Вълчи скок, резерват Кастракли, Кемеров мост.


Средна Гора
Местоположение:  Централна част на България

expand the original image
Средна гора е планина в централната част на България. Най-високата й точка е връх Голям Богдан (1604 м). Планината е разположена между Задбалканските котловини на север и Горнотракийската низина на юг. Средна гора е средновисока планина и е разположена в централната част на България, успоредно на Старопланинската верига. На запад Средна гора достига до течението на река Искър, а на изток до завоя на река Тунджа, който се намира северно от град Ямбол. Планината е дълга 285 километра, а най-голямата и ширина е около 50 километра.

Няколко различни рида свързват Средна гора с Главната Старопланинска верига - Гълъбец, Козница, Стражата и Мъжденик, а ридовете Шумнатица и Шипоран свързват планината с Рила. Средна гора е разделена на три отделни части. Границите на отделните части минават по проломите на реките Тополница и Стряма. Частите, на които е разделена планината са Западна (Ихтиманска) Средна гора, Средна (Същинска) Средна гора и Източна (Сърнена гора).

Ихтиманската (Западна) Средна гора се състои от ридовете Лозенска планина, Вакарелска планина, Белица, Еледжик и Черни рид. Тези ридове доедин са розположени недалеч от Ихтманската котловина. Най-високият връх в тази част от планината е връх Тръна, който е висок 1275 м.

Същинската Средна гора е разположена между проломите на реките Тополница и Стряма. Това е частта от Средна гора с най-добре изразено било. Това е също и най-високата част от планината. Тук е разположен най-високият връх в Средна гора - Голям Богдан (1604 м). Най-високите части на Същинската Средна гора са покрити с обширни пасища, а склоновете в средните и ниските части са покрити с вековни букови горски масиви.

Сърнена гора е наречена най-източната част от Средна гора. Това е едновременно най-ниската, най-дългата и най-тясната част от планината. Тази част е с дължина от около 153 км. Най-високият връх в Сърнена гора е връх Братан, който е висок 1236 м.

Геоложката основа на Средна гора е изградена основно от стари метаморфни скали, както и от по-млади гранити и сиенити. Срещат се също и вулкански скали- като от този вид скали преобладават андезитите. В Средна гора са открити значителни находища на медна руда, както и множество минерални извори - Хисаря, Панагюрски бани, Стрелча и други.
На територията на Средна гора е разположен един поддържан резерват - Богдан.


Стара Планина
Местоположение:   Планинската верига обхваща средната част на България - от изток до запад

expand the original image
Стара планина или Балкан (наричана в миналото също - Хемус) е планинска верига в Европа, намираща се на Балканския полуостров, на която полуостровът е кръстен. Тя стига от Източна Сърбия до Черно море, като по-голямата й част се намира на територията на България. Стара планина се простира по цялата дължина на България и разделя страната на Северна и Южна България. Най-високият й връх е Ботев (2376 м). Стара планина е една от четирите физикогеографски области на Старопланинската зона.

Стара планина се разделя на три дяла: западен, среден и източен.
Западна Стара планина се простира от Белоградчишкия проход на северозапад до Ботевградски(Арабаконашки) проход на югоизток. Има дължина 190км. Най-висок връх - Миджур (2168м). Средна Стара планина се намира между Ботевградски (Арабаконашки) проход и прохода Вратник. Има дължина 207 км. В този дял се намира и най-високият връх в планината — връх Ботев (2376 м). В него са разположени Тетевенската, Калоферската и Елено-Твърдишката планина. Релефът е силно разчленен.

Източна Стара планина е с най-малка надморска височина. Простира се между прохода Вратник и нос Емине (на Черно море) и има дължина 155км. Най-висок връх - Българка(1181м). Балканът потъва в морето при най-красивия плаж по нашето крайбрежие Иракли.

Стара планина е част от Стоте национални туристически обекта. Сред тях са обектите връх Ботев, връх Шипка, с. Осеновлаг - манастир "Седемте престола", населени места в близост, като Котел, Жеравна, Сливен, Казанлък, Габрово, Боженци, Дряново, Трявна, Карлово, Калофер, Клисура, Сопот, Троянски манастир и др.

Поради изградената материална база, чистия въздух и високопланинския си характер Стара планина често е предпочитана цел за туризъм. Има десетки хижи, изградени в планината.

Балканът е гръбнакът на България. През 9 век кан Крум напада византийската войска на 26 юли 811 г. при Върбишкия проход в Източна Стара планина. Императорът е пленен и посечен в краката на кана, а от черепа му той заповядва да направят окована със сребро чаша, от която пие наздравица. По този начин, според прабългарските вярвания, той си присвоява орендата (силата) на убития враг. Тази изключителна победа осигурява на България надмощие над Югоизточна Европа за много векове напред.

В Балкана се състои и друго велико сражение - битката при връх Шипка за освобождение на България от турско робство. Тогава Сюлейман паша прави последен неуспешен опит да превземе Шипченския проход и да открие пътя към обсадения Плевен.


Животът е един миг, но не цял...

жушка

 • Потребител
 • *
 • Публикации: 21
Природата на България...
« Отговор #8 -: 22-02-2012, 18:19:38 »

:47: :47: :47:
<a href="http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=0d4026ce82" target="_blank" class="new_win">http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=0d4026ce82</a>
Мави форум

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #9 -: 02-03-2012, 14:18:23 »

Белоградчик
СъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #10 -: 02-03-2012, 17:55:02 »

Баба Вида - ВидинСъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #11 -: 02-03-2012, 20:10:45 »

ДоспатСъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #12 -: 04-03-2012, 18:22:51 »

Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщиСъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #13 -: 06-03-2012, 14:45:42 »

Крепост Хисаря - Ловеч

СъъъъСССС

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: Нашата България
« Отговор #14 -: 22-03-2012, 11:04:46 »

КрушунаСъъъъСССС
 

Real Time Web Analytics