MavarBG

 • 03-03-2021, 10:16:50
 • Добре дошъл/дошла, Гост
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Мави новини:

Искате да изразите мнението си. Имате желание да го споделите с другите, моля участвайте във форума! За да имате достъп до разделите и функциите, недостъпни за гостите ТРЯБВА да се регистрирате.

Автор Тема: ПАМЕТ БЪЛГАРСКА !  (Прочетена 4650 пъти) сподели РјРµ

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Mavar

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 488
  • MavarBG
ПАМЕТ БЪЛГАРСКА !
« -: 06-09-2011, 00:23:01 »

Честит празник – Деня на съединението на Княжество България с Източна Румелия!

Преди 126 години стана Съединението на България и това съединение е едно от най-значимите исторически събития за нашия народ и за нашата държава.

Съединението определи съдбата на България за векове напред. То беше подготвено от редица важни събития преди него - от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.

Съединението беше в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития бяха насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България. Съединението даде урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение. Защото несправедливият Берлински договор с решенията си предопредели такова развитие в нашия регион, което създаваше конфликти и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически неадекватни решения беше разединена България, а в нашия регион последваха три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 г.

Но най-важното е, че в резултат на Съединението България стана по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България стана по-силен и нарасна влиянието й при решаването на съдбата на Европа. България укрепна и с това, че тя привличаше нашите сънародници, останали под чуждо робство, имаше възможност да съдейства за тяхното освобождение. Друг е въпросът, че ние нямахме историческия шанс да реализираме тази възможност. Но със Съединението България възмогна икономически, културно и стана сериозен фактор на нашия континент. Уроците на Съединението са актуални и днес. Съединението стана, защото българският народ го искаше, защото българският народ наложи на политиците да работят за това Съединение! И не случайно дядо Вазов, който по най-точен начин чувстваше пулса на своя народ, каза, че Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората. Българският народ искаше Съединението и водачите му го извършиха. И това е блестящ пример за днешните политици и държавници - как трябва да се вслушват в гласа и в чувството на народа. Защото казано е: "Глас народен – глас божи!"

Урока от Съединението е, че значима национална цел може да се постигне при добра организация, каквато създават водещите политически фигури по онова време в България. Добри лидери, единение на нацията в името на тази заветна историческа цел и мобилизиране на националния ресурс за нейното постигане. Колко необходимо ни е и днес това единение и национално обединение за постигането на такава важна за нашето време цел – благоденствие на България. Уверен съм, че ще я постигнем, ако следваме урока, примера на нашите деди от времето на Съединението преди 126 години. Урока също е полезен за днешното време. А той е в това, че политиците и държавниците по онова време бяха на висотата на своя народ. Ние много добре разбираме, че те са различни хора. Някои от тях имат различни убеждения. Но неоспоримото им достойнство беше в това, че пренебрегнаха личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел – обединението на България, съединението на двете разпокъсани части.

Следващият важен урок от Съединението е че тогава, когато се провежда национално отговорна политика, политика, която отговаря на интересите на държавата, на народа, целите, колкото и да са трудни те, се постигат. Само си помислете. Великите сили са против Съединението, Русия – нашата освободителка, е против Съединението! Всички наши съседи са против Съединението. Българската дипломация се оказва на висота и съумява да неутрализира до голяма степен това всеобщо отрицание на българския национален порив и да създаде все пак, при тези трудни условия, благоприятен изход на борбата. А смисълът на тази борба е Съединението. Колко нужно ни е и днес това умение на способни, отговорни политици, които да работят за българската национална кауза. Политици, които да не се стремят да постигнат националните цели с угодничество, ту в една, ту в друга посока, със съобразяване с мнението и желанието на едни или други, а отговорни политици, които да се съобразяват с интересите на България, с българските национални интереси.

Ето това беше достойнството на политиците от времето на Съединението. Такова достойнство е необходимо и на нашите политици и държавници и днес. Те съумяха да намерят държавнически подход, включително и по начина, по който стана самото Съединение – под егидата на българския княз Александър Батенберг, с което придадоха допълнителна легитимност на това историческо събитие. Ето хора от каква величина бяха тогава в България тези, които се бориха и направиха Съединението факт! Затова се покланяме пред тяхната памет днес. Затова се отнасяме с огромно уважение към тях. Затова ще помним стореното от тях – не само сега, когато се навършват 126 години, а сигурен съм – и векове напред. Защото тяхното дело е непреходно. Защото те ни преподават и друг урок – нещо, за което всички говорим помежду си, но колкото по-често го казваме открито, на глас, толкова по-добре. А то е, че приключи времето на неотговорната социална и национална българска политика. Няма вече място и време за такава политика, ако искаме да бъдем на равнището на нашите деди от времето на Съединението!


Нека помним това, което те направиха тогава!
Нека да се поучим от техния урок!
Животът е един миг, но не цял...

Devil

 • Глобален Модератор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 361
Re: Честит празник, Българи
« Отговор #1 -: 06-09-2011, 17:37:00 »Честито, българи! Честито на всички на които съединението е скъпоценно в сърцата им!
Привет от АДА...

Mavar

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 488
  • MavarBG
Честит ден на независимостта, българи!!!
« Отговор #2 -: 22-09-2011, 00:04:00 »

22 септември – Денят на българската независимост

expand the original image
От 22 септември 1908 г. България вече не е васална на Османската империя държава. На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана.

Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване - решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат. На следващия ден след обявяване на Манифеста за българската независимост, на 23 септември 1908 г. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909), Българско-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.


Животът е един миг, но не цял...

Пипи

 • Потребител
 • *
 • Публикации: 237

Да си спомним и да не забравяме името Васил Иванов Кунчев - Дякона или Левски!
Поклон!


Навършват се 139 години от смъртта на Васил Левски

Днес се навършват 139 години от смъртта на Апостола на Свободата Васил Левски. На площад „Васил Левски" в Карлово президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествена заря-проверка по повод гибелта на един от най-великите българи.

Пред къщата-музей „Васил Левски" почетна рота ще посрещне държавния глава и другите официални гости, които ще присъстват на тържествената заря пред паметника на Апостола на свободата в 18 часа.

Посещението на новоизбрания президент Росен Плевнелиев в Карлово е огромна чест за нас. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово.

По традиция на 19 февруари, Столична община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет и фондация „Васил Левски" организират възпоменателни прояви. Утре от 17.00 ч. в храм „Света София" ще се състои Архиерейска панихида, след която литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски. От 18.00 ч., пред паметника на Апостола ще се проведе митинг-поклонение.

Домакин на проявата е кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов положи венец пред паметника на Васил Левски в Босилеград, съобщиха от пресцентъра на общината. Той бе придружаван от зам. кмета по хуманитарни дейности Виктор Янев.

След поклонението пред паметта на Апостола, двамата посетиха Културно-информационния център на българите в Босилеград. Там бяха обсъдени конкретни въпроси за положението на нашите сънародници в Босилеград. Петър Паунов подари на центъра 200 мартеници и много развлекателни игри за децата.

http://www.trud.bg/

Не следвай път - върви, където няма път и остави следа...

Mavar

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 488
  • MavarBG
Честит 3-ти март, българи!!!
« Отговор #5 -: 03-03-2012, 00:00:31 »


Днес България чества 3 март - освобождението от турско робство.

Това е най-значимият празник в съвременната българска история.

На тази 3 март преди 134 години е подписан Санстефанския мирен договор, с който се слага край на продължилото пет века османско иго и се поставя началото на утвърждаването на България като суверенна държава.

Основно значение за Освобождението има Априлското въстание през 1876 г., което е удавено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно - саможертвата им привлича погледа на света. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската независимост. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя. За осем месеца руските войски превземат цяла България и стигат до Константинопол.

На паметната за всички българи дата 3 март в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. Според документа, България става трибутарно княжество (което плаща данък на султана). Тя трябва да има управител християнин и местна войска.

Границите й се покриват с границите на Българската екзархия, и са утвърдени със султанския ферман от 1870 г., когато получаваме църковната си независимост.
Животът е един миг, но не цял...

Salamandar

 • Потребител
 • *
 • Публикации: 48
Re: Честит 3-ти март, българи!!!
« Отговор #6 -: 03-03-2012, 07:35:57 »

Честит празник!!!
Мави форум

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Честит 3-ти март, българи!!!
« Отговор #7 -: 03-03-2012, 08:23:56 »

expand the original image
“Българио, за тебе те умряха,
 една бе ти достойна зарад тях,
 и те за теб достойни, майко, бяха.
 И твойто име само кат мълвяха,
 умираха без страх.”

Иван ВазовЧестит празник ! Нека не забравяме славното минало, но и да гледаме в бъдещето и да вървим само НАПРЕД ! Ако всеки промени поне едно нещо в живота си, то всичко би станало много по-добро !
СъъъъСССС

Пипи

 • Потребител
 • *
 • Публикации: 237
Re: Честит 3-ти март, българи!!!
« Отговор #8 -: 03-03-2012, 12:13:23 »

Присъединявам се към поздравилите ни и на всички пожелавам да се гордеем, че сме българи, с постъпките си да посрещаме всяко отправено ни предизвикателство за беден в материално отношение народ, но богат с историята си, написана с кръв.
Поклон пред всички, пожертвали живота си за родината България!
Честит празник, българи!


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ym9hf6QsfV0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ym9hf6QsfV0</a>

Ето как ни го представя една информационна медия:

134 години след Освобождението на България все още има българи, у които още живее героичната решителност на Левски, себеотрицанието на Ботев и несломимият дух на опълченците на Шипка Днес не е ден като другите. Поне не би трябвало. Днес не е ден да се оплакваме от скъпотията, да псуваме властта, да завиждаме на ближния и да се самосъжаляваме. Днес е ден за благодарност. Благодарност към онези, без които сега нямаше да живеем в България, нямаше да пишем на кирилица, нямаше да очакваме Великден. Нямаше да бъдем себе си.

Преди време, по един иначе неадекватен повод, чух нещо, което като че ли спря за малко забързания ход на ежедневието:

    "Народ, на който музиката е била звън на мечове, свистене на стрели, гърмежи на топчета. Народ, на който песните са били плачът на майките, писъците на децата, воят на вдовиците. Народ, на който танците са били тропот на копита".


    Макар да са изключително красиви, тези думи са и страшно тъжни. Защото ги слушаш и се питаш: Ние ли сме още този народ? Достойни негови синове и дъщери ли сме?

    И макар цинизмът на времето да е изкушаващ, аз няма да кажа НЕ. Защото знам, че има родова памет и че тя е жива, макар и не с онази преобразяваща сила, която би ни измъкнала от блатото на обезверението.    Има много българи, у които още живее героичната решителност на Левски, себеотрицанието на Ботев и несломимият дух на опълченците на Шипка.

    За да бъдем достойни наследници на всички онези, дали някога живота си в името на единствената идея да я има България, сме длъжни да направим едно-единствено нещо - да предадем този български дух на децата си. Те трябва да знаят, че страната им може да не е най-идеалната и уредената, но това е защото е била мъчена, спъвана и унижавана през целия си път. И все пак, България е тук. Тя не се е предала и не се е изгубила. Винаги са се намирали българи, които като жив щит да застанат срещу враговете и срещу предателите.

    Нашите деца трябва да знаят това.

    3 март не е просто една историческа дата. Тя е границата на най-черната страница от историята ни, която с много усилия, воля и дух сме успели да обърнем, за да имаме бъдеще. 3 март не е просто още един празник в календара. Той е искра в колективната памет на един цял народ, който е имал силата да надрасне себе си и своя страх и да завоюва сам правото си на свобода.

    Колкото и да не е за вярване понякога, този народ сме ние. Днес България също има нужда да се борим за нея и да я обичаме. Борбата може и да не е същата като тази на Бенковски и Волов, но изисква същите усилия. Изисква същата любов и същата смелост.

    Затова днес ПРАЗНУВАЙТЕ 3 март. Разкажете на децата си защо е важно да празнуваме. И да помним. И да обичаме. Това е нашата борба.

http://i.actualno.com/club.bg/
Не следвай път - върви, където няма път и остави следа...

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375

expand the original image
България отбелязва 136-годишнината от Априлското въстание

Чествания ще има в цялата страна.

Днес отбелязваме 136-годишнината от началото на Априлското въстание. На 1 май по нов стил през 1876 г. започва най-крупният опит на България за извоюване на независимост от османско иго.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април по стар стил заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати ще участват в тържествата в Панагюрище и местността „Оборище". В 20.30 часа председателят на парламента ще присъства на националния митинг - заря на пл."20 април" в Панагюрище.

В Копривщица честванията започнаха още снощи. На площад „Двадесети април” се проведе празничен концерт. Днес пък ще има възстановка на събитията от преди 136 години.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=foQBOzd1YvI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=foQBOzd1YvI</a>
СъъъъСССС

Mavar

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 488
  • MavarBG

Коментар от Администратора
Всяка година на 2 юни в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на две минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Нека сведем глава в знак на признателност към всички, които не са пожалили живота си за нашето по-добро настояще и бъдеще.
Животът е един миг, но не цял...

Пипи

 • Потребител
 • *
 • Публикации: 237
Re: ПАМЕТ БЪЛГАРСКА !
« Отговор #11 -: 02-06-2012, 23:05:06 »

Днес е 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

Този ден се отбелязва за пръв път през 1884 година във Враца и Пловдив. По традиция, на този ден се организира всенародно поклонение на връх Околичица във врачанския балкан - лобното място на великия поет и революционер Христо Ботев.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва официално от 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници. На връх Околчица през 1938 година е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст, който увековечава подвига на Ботев и четата му, а в падината Йолковица на естествена канара е издълбан надпис, който бележи точно лобното място на поета-революционер.


Всяка година, на 2 юни - Денят на всенародна почит, точно в 12 часа, сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


Да ги почетем и днес - 2 юни 2012 година, а когато сведем глава в знак на преклонение, да се замислим за каква БЪЛГАРИЯ дадоха живота си тези герои!
ПОКЛОН ПРЕД ХРИСТО БОТЕВ И ПРЕД ВСИЧКИ ГЕРОИ,ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

http://kaprizen.com/forums/
http://vbox7.com/play:090449696d
Не следвай път - върви, където няма път и остави следа...

Brovko

 • VIP
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 116
135 години от Шипченската епопея
« Отговор #12 -: 14-08-2012, 17:19:28 »

expand the original image
През август се навършват 135 години от тези паметни събития, за които всеки българин настръхва, само слушайки ги. Битката за върха е само едно действие от Руско-турската война, но в него българите показват своя героизъм и всеотдайност.

Въпреки численото превъзходство на врага, атаките са отблъснати. Този отпор дава друга насока на военните действия. Битката при Шипка се е състояла в периода 21 - 26 август 1877 година.

Ръководител на отряда, в който се бият и пет български опълченски дружини, е генерал Столетов, който успява да съхрани върха от нападенията на отрядите на Сюлейман паша. Турската войска изненадва своите противници и в този момент на връх Шипка са само един руски отряд и петте български дружини. Целта на войниците е да удържат турските войски, докато дойдат подкрепленията. И те успяват, дори и в най-тежките дни - след като турските войски обсаждат върха и прекратяват достъпа на защитниците на върха до припаси - амуниции, храна и вода. Когато привършват амунициите, опълченците "грабват телата" на своите убити другари и тръгват напред. В боя участват дори и тежкоранените. Историята разказва, че в този момент турците изпадат в суеверен страх и отстъпват. Това е достатъчно, за да бъде спечелено още малко време за подкрепленията, водени от генерал Радецки.

На 25 август, отново на върха ще бъде отслужена заупокойна панахида за падналите в боя на Шипка.
Осъденият на смърт ВИ приветства...

Mavar

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 488
  • MavarBG
Честит ден на съединението, Българи
« Отговор #13 -: 06-09-2012, 00:14:34 »


6 септември – Денят на Съединението – е една от бележитите дати в новата  българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. През 1998 г. денят е обявявен за официален национален празник и е неработен за цялата страна.

Съединението определи съдбата на България за векове напред. То беше подготвено от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война. Съединението е чисто българско завоевание без външни подбудители, крепители и защитници. Това е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България. Една мечта на всички българи от денят на Берлинският договор е сбъдната. На 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България.

По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия. Първи в борбата за историческото обединение се впускат революционерите от епохата на Възраждането и на Априлското въстание. Стефан Стамболов, Иван Драсов, Захари Стоянов, Никола Обретенов, Христо Караминков, братята Никола и Георги Живкови и други основават комитети в Търново, Пловдив, Русе, Кюстендил, Ловеч, София, Разград, Габрово. Дейността им е подпомагана от българските правителства, които осъществят постоянна дипломатическа агитация сред официална Европа за националните стремежи на нашия народ. През зимата и пролетта на 1885 г. съединисткото движение в Източна Румелия се активизира.

Заседание на БТЦРК

В началото на февруари група бивши революционери образуват Български таен централен революционен комитет (БТЦРК). В него влизат Захари Стоянов – председател, Иван Андонов – секретар, Тодор Гатев – касиер и членове – Петър Зографски, Спиро Костов, Иван Стоянович, Спас Турчев и др. През пролетта и лятото на 1885 г. в Чирпан, Сливен, Пазарджик, Ямбол, Хасково и други градове и по-големи села се създават частни революционни комитети. В тях се записват патриотично настроени интелигенти, ръководителите на спортни и културни дружества, недоволни от източнорумелийското правителство. Организацията получава пълната подкрепа на княз Александър Батенберг и на цялата българска общественост. Без да го афишира официално, назначеният от султана главен управител на Източна Румелия Александър Богориди толерира и поощрява съединисткото движение, макар то да е насочено и срещу него като представител на Османската империя.
Сигналът за въстанието е даден на 2 септември 1885 г. в столицата на Априлското въстание Панагюрище. Последният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич в деня на обявяването на Съединението казва: "И аз съм българин. Не мога да не чувствам известно удовлетворение в тази минута".

На 8 септември Александър Батенберг издава манифест към българския народ. В него князът съобщава за провъзгласеното Съединение и за решението си да го приеме като общонародно дело. На другия ден той е посрещнат тържествено в Пловдив, откъдето изпраща телеграма до правителствата на европейските Велики сили: "Старата Източна Румелия престана да съществува и народът ме провъзгласи за свой княз". До обявяването на независимостта през 1908 година българската дипломация поддържа в Европа илюзията за две области, а не за единна българска държава, което тогава не е възприемано от Великите сили. В този смисъл делото, започнало със Съединението, на практика приключва окончателно доста по-късно – с обявяването на независимостта.

Съединението беше в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития бяха насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България.

Съединението даде урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение. Защото несправедливият Берлински договор с решенията си предопредели такова развитие в нашия регион, което създаваше конфликти и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически неадекватни решения беше разединена България, а в нашия регион последваха три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 г.
Но най-важното е, че в резултат на Съединението България стана по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България стана по-силен и нарасна влиянието й при решаването на съдбата на Европа. България укрепна и с това, че тя привличаше нашите сънародници, останали под чуждо робство, имаше възможност да съдейства за тяхното освобождение. Друг е въпросът, че ние нямахме историческия шанс да реализираме тази възможност. Но със Съединението България възмогна икономически, културно и стана сериозен фактор на нашия континент. Уроците на Съединението са актуални и днес. Съединението стана, защото българският народ го искаше, защото българският народ наложи на политиците да работят за това Съединение!

И не случайно дядо Вазов, който по най-точен начин чувстваше пулса на своя народ, каза, че Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората. Българският народ искаше Съединението и водачите му го извършиха. И това е блестящ пример за днешните политици и държавници – как трябва да се вслушват в гласа и в чувството на народа. Защото казано е: "Глас народен – глас божи!"

Другият урок на Съединението е, че значима национална цел може да се постигне при добра организация, каквато създават водещите политически фигури по онова време в България. Добри лидери, единение на нацията в името на тази заветна историческа цел и мобилизиране на националния ресурс за нейното постигане. Колко необходимо ни е и днес това единение и национално обединение за постигането на такава важна за нашето време цел – благоденствие на България. Уверен съм, че ще я постигнем, ако следваме урока, примера на нашите деди от времето на Съединението преди 119 години.

Третият урок също е полезен за днешното време. А той е в това, че политиците и държавниците по онова време бяха на висотата на своя народ. Ние много добре разбираме, че те са различни хора. Някои от тях имат различни убеждения. Но неоспоримото им достойнство беше в това, че пренебрегнаха личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел – обединението на България, съединението на двете разпокъсани части.

И другият важен урок на Съединението. Тогава, когато се провежда национално отговорна политика, политика, която отговаря на интересите на държавата, на народа, целите, колкото и да са трудни те, се постигат. Само си помислете. Великите сили са против Съединението, Русия – нашата освободителка, е против Съединението! Всички наши съседи са против Съединението. Българската дипломация се оказва на висота и съумява да неутрализира до голяма степен това всеобщо отрицание на българския национален порив и да създаде все пак, при тези трудни условия, благоприятен изход на борбата. А смисълът на тази борба е Съединението.

Колко нужно ни е и днес това умение на способни, отговорни политици, които да работят за българската национална кауза. Политици, които да не се стремят да постигнат националните цели с угодничество, ту в една, ту в друга посока, със съобразяване с мнението и желанието на едни или други, а отговорни политици, които да се съобразяват с интересите на България, с българските национални интереси. Ето това беше достойнството на политиците от времето на Съединението. Такова достойнство е необходимо и на нашите политици и държавници и днес. Те съумяха да намерят държавнически подход, включително и по начина, по който стана самото Съединение – под егидата на българския княз Александър Батенберг, с което придадоха допълнителна легитимност на това историческо събитие.

Ето хора от каква величина бяха тогава в България тези, които се бориха и направиха Съединението факт! Затова се покланяме пред тяхната памет днес. Затова се отнасяме с огромно уважение към тях. Затова ще помним стореното от тях – не само сега, но и векове напред.Защото тяхното дело е непреходно. Защото те ни преподават и друг урок – нещо, за което всички говорим помежду си, но колкото по-често го казваме открито, на глас, толкова по-добре. А то е, че приключи времето на неотговорната социална и национална българска политика. Няма вече място и време за такава политика, ако искаме да бъдем на равнището на нашите деди от времето на Съединението!
Животът е един миг, но не цял...

Kobrinka

 • Администратор
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 375
Re: ПАМЕТ БЪЛГАРСКА !
« Отговор #14 -: 06-09-2012, 13:03:32 »

СъъъъСССС
 

Real Time Web Analytics